Computermuseum


In de kelders van het IT-bedrijf Unisys in Haren vind men het enige computermuseum van België. Het museum is het levenswerk van Jacques Laffut, de gepensioneerde marketingmanager van het bedrijf. Hij leidt bezoekers vol trots rond in zijn museum.

De computer is heel wat ouder dan de meeste mensen denken, de voorlopers waren er al in de jaren 1880. Meer dan een eeuw technologische ontwikkeling wordt in beeld gebracht door tal van oude computers, schrijf- en rekenmachines uit het rijke verleden van Burroughs en Sperry, de twee pionierbedrijven waaruit Unisys ontstond.

Computermuseum, in de kelders van Unisys.

Computermuseum, in de kelders van Unisys - april 2003.

Me and my plastic pal who's fun to be with.

Me and my plastic pal who's fun to be with.

Het museum illustreert de evolutie van dan tot nu aan de hand van zo’n 150 stukken, waarvan sommigen zonder meer uniek mogen worden genoemd, zoals de eerste rekenmachine met afdrukmogelijkheid die in de handel kon gebracht worden en die in 1886 werd uitgevonden door William C.R. Burroughs. Die eerste rekenmachine-printer woog maar liefst 37 kilo en staat dus wel heel ver af van de lichtgewicht broertjes die amper een eeuw later ons moderne leven in belangrijke mate zouden bepalen! Ze kreeg een ereplaats in dit museum. Dat geldt ook voor de “draagbare” rekenmachine uit de jaren ’20, deze woog amper 8 kilo …

Naast deze verrassende collectie worden talrijke documenten tentoongesteld en een uitstalkast licht de geschiedenis van het electronische geheugen toe.

Computermuseum
Bourgetlaan 20
1130 Haren
tel. +32 2 728 05 27

Over Rudy

Ingenieuze ingenieur.
Dit bericht werd geplaatst in België, Europa en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s